Slovenci danas biraju predsednika

Građani Slovenije izašli su u nedelju ujutro na birališta gde treba da se izjasne ko će biti na čelu države u narednih pet godina.

Kako se procenjuje, pobednik će najverovatnije biti odlučen tek u drugom krugu, jer prema anketama, ni jedan od trojice kandidata nema šansi da u prvom krugu osvoji potrebnu nadpolovičnu većinu.

Glavni kandidati su sadašnji predsednik Danilo Tirk i bivši premijer Borut Pahor, dok se trećem kandidatu, poslaniku u Evropskom parlamentu Milanu Zveru, daju znatno manje šanse.

Danilo Tirk (60) na izbore izlazi kao nezavisni kandidat, ali uz podršku opozicione Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića i Demokratske stranke penzionera. Prema prognozi ljubljanskog Dela od petka, za Tirka bi moglo da glasa oko 47 odsto birača.

Bivšeg premijera Boruta Pahora (49 ) podržavaju Socijalni demokrati (SD) i Građanska lista Gregora Viranta, a prema anketi Dela, ima podršku oko 30 odsto birača.

Na trećem mestu sa podrškom od oko 23 odsto je evroposlanik Milan Zver (50), kandidat vladajuće konzervativne Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janeza Janše.

Ovo su peti izbori za predsednika države od samostalnosti Slovenije. Pobedu u prvom krugu izbora do sada je ostvario samo prvi predsednik Slovenije Milan Kučan 1992. i 1997. godine. Na predsedničkim izborima 2002. pobedio je Janez Drnovšek, a 2007. sadašnji predsednik Danilo Tirk, obojica u drugom krugu.

LJUBLJANA, 11. novembra 2012. (Beta)

Pogledajte još