"Magareći" sir iz Srbije najskuplji na svetu (VIDEO)

0

U prirodnom rezervatu Zasavica, nedaleko do Beograda, piše se gastronomska istorija Srbije, ali i stvara inspiracija za sve kreativne preduzetnike. Tu se proizvodi sir vredan 1.000 evra po kilogramu!

Prirodni rezervat Zasavica, nedaleko od Beograda, čuven je po mnogo čemu, ali po jednom gastronomskom ekskluzivitetu ponajviše. Kreativac iza ideje koja Srbiju upisuje na gastronomsku kartu sveta je Slobodan Simić, direktor rezervata, koji proizvodi sir od magarećeg mleka čiji kilogram košta 1.000 evra, prenosi b92.net.

Magareći sir je sa spiska najskupljih sireva potisnuo švedski sir od mleka losa koji košta 850 evra po kilogramu, kao i sir od retke vrste krava iz Italije koje mleko daju samo tokom maja i juna, javlja b92.net.

Nemojte da vas cena iznenađuje, jer ona odgovara ceni 25 litara magarećeg mleka koliko je potrebno za jedan kilogram sira.

Magareće mleko je izuzetno cenjeno jer ga magarice proizvode samo dok doje svoje mlade, a to je jednom godišnje. Interesantno je da magarice mladunce nose čak godinu i 15 dana, kada nema laktacije, a samim tim ni mogućnosti za proizvodnju sira. Ovaj ekskluzivni sir je u čast magarećih mladunaca i nazvan pule.

U Zasavici je do sada proizvedeno svega šest kilograma sira, ali se proizvođači nadaju da će u svetu prepoznati njihov kvalitet i da će ovaj sir postati hit među gastronomima dubljeg džepa.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.