Pajtić: Srbija mora da poštuje Vojvodinu

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da Srbija mora poštovati činjenicu da Vojvodina postoji i upozorio da ekstremni zahtevi za ukidanje pokrajine mogu proizvesti i druge ekstremne zahteve, za njenom nezavisnošću.

"Mislim da te poruke, ni političke grupacije koje ih upućuju, nemaju značajan uticaj u javnosti, ali one doprinose atmosferi nepoverenja unutar države. One svakako za posledicu mogu imati i jačanje independentističkih ideja. To je prosto prirodna reakcija, jer jedna ekstremistička inicijativa proizvodi drugu", rekao je Pajtić za novosadski Dnevnik od nedelje.

Dodao je da Srbija mora poštovati činjenicu da Vojvodina postoji i podsetio da poslednje izjave evropskih zvaničnika Štefana Filea i Jelka Kacina jasno govore u prilog tome da je Srbija kao država dužna da poštuje svoje propise i svoj Ustav.

"Srbija mora poštovati činjenicu da Vojvodina postoji i da čini gotovo trećinu stanovništva i teritorije Srbije i da daje ogroman doprinos i u ekonomskom i u svakom drugom smislu celoj zemlji", poručio je Pajtić.

On je rekao da će Srbija morati da promeni svoj Ustav do momenta prikljucenja EU, ali je ocenio da u ovom momentu ne postoji politička volja za to.

NOVI SAD, 11. novembra 2012. (Beta)

Pogledajte još