Afera prisluškivanje: Vučić "izbrojao" 103 prisluškivanja Nikolića

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić od 1. aprila do 8. novembra pominje se u 103 izveštaja o prisluškivanju, ističe ministar Aleksandar Vučić koga su službe pratile 84 puta. U poslednjih šest godina za potrebe MUP i BIA izvađeno 111.463 listinga mobilnih telefona, a od 2002. godine telefoni i internet prisluškivani 77.235 puta, prenosi FoNet.

VIŠE O: Prisluškivanju

U pomenutom period predsednik Nikolić je ostvario samo jedan telefonski kontakt sa licem iz Republike Srpske, inače zvaničnikom RS, prema kojem je primenjena mera, dok su u izveštajima o Vučiću evidentirana komunikacija sa inostranim predstavnicima.

U periodu od 2006. do 2012.godine za potrebe BIA i MUP izvađeno je ukupno 111.436 listinga, izjavio je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić za FoNet.

- Dakle, kada dobijete listing, nemate samo sve kontakte određenih osoba i delimični nadzor, već dobijete i kompletnu strukturu kretanja svakog čoveka, po baznim stanicama gde se nalazi - kaže Vučić za FoNet i precizira da se podaci o listinzima beleže od 2006. godine, dok se podaci i evidencija geografskog lociranja mobilnih telefona beleže od 2007.godine.

Aleksandar Vučić je izjavio da je u periodu od 2002. do 2012.godine primenjeno 77.235 mera potpune kontrole telefonskih i internet komunikacija.

Kao najveći problem u celoj aferi pisluškivanja, Vučić ističe nedostatak regulative, zbog čega su i MUP i BIA mogli da donose odluke o proširenju mera, što se neretko primenjivalo i primenjuje na političare.

- Najvažnije je da ljudi u Srbiji znaju da imamo nameru da sprečimo svaku vrstu pogrešne upotrebe, namerno da izbegnem reč zloupotrebe, i brzo izmenimo zakonske propise - izjavio je Aleksandar Vučić.

Vučić, takođe, naglašava da se nada “da se niko više u budućnosti neće pokrivati istražnim sudijom ili izmišljenim nalozima za proširivanje mera zbog bilo kakve operativne akcije samo da bi se došlo do mera nadzora za nekoga ko je političar ili čije je kretanje potrebno pratiti”.

- Ne želimo da otežavamo posao BIA, MUP i svima ostalima, ali hoćemo da zaštitimo ljude od protivpravnog ponašanja bilo koga iz vlasti i bilo koga od predstavnika državnih organa - objasnio je Vučić za FoNet.

Pogledajte još