Tači: Srbija bi mogla da postane Beogradski pašaluk!

0

U intervjuu zagrebačkom "Jutarnjem listu", Hašim Tači je, pored ostalog rekao, da "Srbija treba da shvati da bi, ako počne taj granični pir, mogla završiti kao Beogradski pašaluk". Saznaj više!

Pre odlaska u Brisel, Hašim Tači, premijer Kosova, je u Zagrebu dao intervju za „Jutarnji list“ u kome je govorio o odnosima sa Srbijom, teškim pregovorima, odnosima sa sadašnjim premijerom Ivicom Dačićem, kao i o teškim optužbama za vađenje organa zarobljenim Srbima, prenosi „Tanjug“.

Ako Srbija nastavi s insistiranjem na razgraničenju, ne samo s Kosovom, onda bi se to moglo okrenuti protiv nje. Srbija treba da shvati da bi, ako počne taj granični pir, mogla završiti kao Beogradski pašaluk. Igraju se vatrom – rekao je Tači u ovom intervjuu.

Kako dalje prenosi „Tanjug“, Tači je istakao da je „umoran od odgovaranja na predloge iz Srbije o političko-teritorijalnoj autonomiji Srba“. „Takvi predlozi više nisu ni zabavni, ni razumljivi. Oni više ne mogu biti ni u službi unutrašnjih srpskih neslaganja. Ivica Dačić te činjenice najbolje zna, a to mu je mnogo puta rečeno i u Briselu i u Vošingtonu“, kazao je Tači.

On je ponovio da je Kosovo nezavisna država koju je dosad priznalo više od 90 država sveta i koja je izabrala put evroatlantskih integracija i još jednom optužiio Srbiju da je sprovela genocid na Kosovu.

Tamo je vladao Miloševićev teror. Ustali smo protiv toga i ostvarili nezavisnost u saradnji s našim prijateljima i saveznicima u svetu – rekao je Tači i dodao da Kosovo ima svoju teritoriju i granice, da je jedinstveno i nedeljivo i da to garantuju najjači međunarodni faktori, ali da se „u tom kontekstu zalaže za dobrosusedsku regionalnu saradnju“.

Srbima s Kosova stalno se manipulisalo iz Beograda, bilo za potrebe izbora, bilo zbog unutrašnjepolitičkih razračunavanja – rekao je Tači za „Jutarnji list“, a prenosi Tanjug. To je, smatra on, „unapred izgubljena bitka“ koja će najviše koštati srpsku zajednicu na Kosovu.

Govoreći o Srbima sa severa Kosova, Tači je kazao da su oni deo kosovskog stanovništva i da je Kosovo i njihova država.

Zato se nadam da će kod njih, kao i u Beogradu, konačno prevladati uverenje da se moraju integrisati u kosovsko društvo, a ne živeti paralelnim životom, vodeći paralelne političke institucije – rekao je kosovski premijer i dodao da bi Beograd trebalo da se rešti tih „paralelnih institucija jer su one teret i Srbiji i Kosovu“.

Tači tvrdi da u privatnim razgovorima srpski političari kažu da je Kosovo gotova priča, ali javno, „skoro samoubilačkim nagonom, nastavljaju s istom retorikom i dalje zamajavaju kosovske Srbe i opterećuju odnose u regionu“.

On je ponovio je da je stvaranje država i definisanje granica na Balkanu završen proces, što je, dodao je, jasno rekla i američka državna sekretarka Hilari Klinton za vreme nedavne posete regionu.

Beograd bi, navodi on, konačno morao da prekine „verbalnu agresiju“ na teritorijalni integritet Kosova jer nema nikakvog govora o podeli Kosova, ali ni o političko-teritorijalnoj autonomiji Srba.

To je neizvodljivo. Političari u Beogradu to vrlo dobro znaju i više nema potrebe da se iscrpljuju na takvim predlozima. To nije tema naših razgovora. Imamo mi o čemu da razgovaramo – rekao je Tači i dodao da treba rešiti brojna tehnička pitanja.

Na pitanje da Srbija traži mnogo nestalih Srba na Kosovu i da se često pominje ratni zločin vajđenja organa zarobljenim Srbima, Tači odgovora da te optužbe ulaze u „nenaučnu fantastiku“ .

Zalažem se za to da se svaka sumnja u ratni zločin mora istražiti. Ne želimo ništa da sakrijemo. Dozvolili smo da međunarodni istražni organi provere sve trvrdnje o švercu ljudskim organima. Ništa ne krijemo i u potpunosti sarađujemo – rekao je on.

Izvor: Jutarnji list/Tanjug

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.