U drugi krug bivši premijer i sadašnji predsednik

LJUBLJANA, 12.novembra 2012.(Beta) - U drugi krug predsedničkih izbora u Sloveniji su se kvalifikovali bivši premijer Borut Pahor sa 40,02 odsto glasova i aktuelni predsednik države Danilo Tirk sa 35,089 odsto glasova birača.

Pobeda Boruta Pahora u prvom krugu je donekle iznenadila njegovog konkurenta, koji je pripisuje niskom izbornom učešću od oko 47 odsto glasačkog tela, ali i većinu posmatrača.

Pobedu bivšem premijeru je u prvom krugu gotovo sigurno obezbedio deo birača desnice odnosno Slovenske demokratske stranke i Nove Slovenije, koji je glasao za njega.

Predsednik Danilo Tirk je u prošlosti, a i u jučerašnjoj izjavi nakon izbora izrekao nekoliko rečenica, koje nisu po volji Janezu Janši kao što je ona da je Slovenija "jedina država u Evropi u kojoj je premijer krivično gonjen ". Mislio je na sudjenje u aferi "Patria" na kojem optužnica tereti i Janeza Janšu.

Prednost Pahora je što je podržao vladine protivkrizne mere odnosno zakon o slaboj banci i osnivanje Slovenačkog državnog hodinga.

Konačni rezultati izbora će biti poznati za nedelju dana, a u medjuvremenu će državna izborna komisija raspisati drugi krug izbora.

Pogledajte još