Kina će sprovesti reforme na svoj način

PEKING, 12. novembra 2012. (Beta) - Bivši američki državni sekretar i savetnik za nacionalnu bezbednost Henri Kisindžer očekuje da vidi transformaciju u kineskoj privredi i društvu, kao i u njenoj spoljnoj politici u deceniji koja dolazi, ali ističe da ne treba očekivati da ta promena sledi američki put.

Kidindžer, stari poznavalac Kine koji je saradjivao sa svakim od kineskih vodja od Mao Cetunga i Deng Sjaopinga do Hu Djintaoa, smatra da će Kina postati otvorenija i transparentnija i da će sprovesti reforme koje su potrebne, ali na svoj način, prenosi u ponedeljak list Čajna dejli.

"Mogu da zamislim transformaciju, mislim da je to sigurno", rekao je Kisindžer na nedavno održanom seminaru u Vašingtonu koji se bavio predstojećom promenom kineskog rukovodstva na sadašnjem partijskom kongresu.

"Ono što ne smemo da tražimo ili očekujemo je da će oni slediti mehanizme s kojima smo mi upoznati. To će biti kineska verzija, ali verujem da će biti transparentnija, njen pravni sistem biće predvidljiviji", rekao je Kisindžer i dodao da će Kina morati da prodje kroz jako puno prilagodjavanja.

Kako Komunistička partija Kine sprovodi svoju decenijsku promenu rukovodstva mnogi u Sjedinjenim Državama se pitaju kojim će putem Kina ići i da li će nastaviti svoju reformu i otvaranje prema svetu.

Kisindžer je rekao da je jedna od glavnih promena koje će Kina morati da sprovede u narednih 10 godina urbanizacija više od 400 miliona poljoprivrednika, što će biti test za njenu infrastrukturu, privredu i čak tradicionalne sisteme vrednosti.

Pogledajte još