Mađarska podržava Srbiju na putu ka EU

Nikolić od juče boravi u poseti Mađarskoj, a sa premijerom Orbanom je sinoć imao neformalnu večeru.

Prema rečim Havasija, Orban i Nikolić su se složili da odnosi dveju zemalja imaju strateški značaj i da će uložiti zajedničke napore u cilju dalje saradnje.

Imeđu ostalog, Orban i Nikolić se složili i da je potrebno doneti regulativu koja će omogućiti jačanje pogranične saradnje.

Nikolić će danas zvanični deo posete Madarskoj započeti susretom sa predsednikom Janošom Aderom, a predsedniku Srbije će, na Trgu svetog Đorđa, ispred Palate Šandor u Budimu, biti ukazane najviše državne počasti.

Predsednik Srbije će se danas sastati i sa predsednikom mađarskog parlamenta Laslom Keverom i sa predstavnicima srpske nacionalne manjine.

U okviru susreta sa srpskom nacionalnom zajednicom u Budimpešti, predsednik Nikolić će danas popodne posetiti srpsko obdanište, osnovnu školu, đački dom i gimnaziju "Nikola Tesla", kao i Zemaljsku srpsku samoupravu, srpsku pravoslavnu crkvu u Budimpešti i Srpski kulturni i dokumentacioni centar.

Uoči dolaska u Mađarsku, predsednik Nikolić je, u intervjuu za budimpeštanski list "Mađar nemzet", poručio da će Srbija nastaviti put ka Evropskoj uniji, uprkos tome što je, pre svega, zbog ekonomske krize, povećan broj evroskeptika.

Nikolić je naglasio da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine u interesu svih građana Srbije, pre svega Srba koji žive na Kosovu i Metohiji, ali i cele Jugoistočne Evrope.

Predsednik Srbije najavio je u intervjuu nastavak borbe protiv kriminala i korupcije, dalju reformu pravosuđa, veću slobodu medija i stvaranje povoljnije klime za ulagače.

(Tanjug)

Pogledajte još