Svaki treći srednjoškolac u Srbiji je pijanac!

Prema podacima istraživanja Instituta za mentalno zdravlje, u Srbiji 40 odsto stanovništva svakodnevno konzumira alkohol, a ono što je najzabrinjavajuće je podatak da je gotovo 90 odsto učenika do 16 godina probalo alkohol, da svaki treći srednjoškolac redovno pije, a da mladi prvo pijanstvo dožive već sa 13 i po godina, piše RTS.rs.

Pacijenti Bolnice za bolesti zavisnosti navode različite razloge zbog kojih su se okrenuli alkoholu:

"Jedan od najčešćih razloga zbog kojih se opijam je dosada. Jednostavno ne znam šta bih drugo radio. Ne znaju ni ovi ostali koji sede sa mnom i piju", jedna je od ispovesti na sajtu anonimnih alkoholičara.

"Okidač bilo za moj alkoholizam je bilo emotivno stanje, odnosno razočaranje u ljubav. Ovde sam već mesec dana, a očekujem da se vratim da bi završio Pravni fakultet jer mi je ostalo još par ispita", objašnjava jedan od pacijenata.

Maja Stojanović
iz Bolnice za lečenje bolesti zavisnosti kaže da ne piju samo slabiji đaci, koji beže iz škole, već su to đaci koji su vukovci i odlični učenici koji su mnogo više opterećeni u želji da reallizuju svojih roditelja.

Sa druge strane, roditelji takve dece reaguju tako što najpre negiraju da se njihovo dete opija, a potom problem pripisuju odrastanju, misleći da će on sam od sebe da prođe, navodi RTS.rs.

Podaci ukazuju i to da u više od 50 odsto slučajeva alkoholičar potiče iz porodice u kojoj je već bilo takvih problema, ali i da kadrovi koji bi trebalo da mogu da primete i prepoznaju to, poput vaspitača ili učitelja, nisu motivisani ili dolaze iz jedne kulture koja ima benevolentan stav prema pijenju, ističe Milo Joksimović sa Instituta za mentalno zdravlje.

Inče, istraživanje u Velikoj Britaniji je pokazalo je da je blagovremena prevencija dobra ne samo po zdravlje nacije, već i daleko jeftinija pošto lečenje alkoholičara u odmakloj fazi može da kosta nekoliko desetina hiljada evra.

Pogledajte još