Prijatelji Srba tužili Medlin Olbrajt za uvredu

Svađa čeških "Prijatelja Srba na Kosovu" odigrala se u oktobru u knjižari Neoluksor u Pragu, kada je Medlin Olbrajt potpisivala svoju novu knjigu "Praška zima".

Aktivisti su pred nju umesto knjige postavili da im potpiše plakate koji optužuju SAD, NATO i samu Olbrajtovu za zločine protiv Srba u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, na Kosovu i tokom bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, a takođe i plakat o njenim poslovnim aktivnostima u privatizacijama na Kosovu.

U koškanju sa obezbednjem knjižare, aktivisti su vikali Olbrajtovoj da je "krvava baba" i "balkanski kasapin", optuživali je za ratne zločine, a ona je vikala na njih da odu i na kraju kazala "vi ste odvratni" i dodala "odvratni Srbi".

Režiser dokumentarca "Oteto Kosovo" Vaclav Dvoržak je, međutim, protiv Olbrajtove policiji podneo prijavu da je počinila krivično delo vređanja naroda, rase, etničke ili druge grupa osoba.

"Bilo kakvo širenje etničke mržnje iz usta bivše političarke na visokom položaju koja se izrazito angažovala u intervenciji NATO-a u balkanskom sukobu, ocenjujemo kao izraz cinizma i nepoštovanja svih žrtava"
, stoji u saopštenju Prijatelja Srba na Kosovu.

PRAG, 14. novembra 2012. (Beta)

Pogledajte još