Završena rasprava, prekinuta sednica

BEOGRAD, 14. novembra 2012. (Beta) - Skupština Srbije završila je u sredu raspravu o potvrdjivanju ugovora iz oblasti pravosudja i ekonomije, nakon čega je predsedavajuća Vesna Kovač prekinula sednicu do utorka, 20. novembra.

Sednica je, kako je navela Vesna Kovač, prekinuta zbog hitnosti usvajanja tačaka dnevnog reda sutrašnje sednice.

Na dnevnom redu nove sednice koja će početi u četvrtak je predlog kandidata za izbor člana Visokog saveta sudstva iz reda profesora pravnih fakulteta koji su zajedniči podneli dekani pravnih fakulteta, i potvrdjivanje Sporazuma sa Vladom Madjarske o graničnoj kontroli u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju.

U raspravi u sredu, poslanici vladajuće koalicije, ali i poslanici opozicije iz Liberalno demokratske partije, Demokratske stranke Srbije (DSS) i kluba Srpski pokret obnove-Demohrišćanska stranka Srbije (SPO-DHSS) najavili su da će podržati potvrdjivanje ugovora sa Makedonijom o pravnoj pomoći u gradjanskim i krivičnim stvarima i o izručenju.

Oni su podržali i potvrdjivanje ugovora sa Makedonijom i Slovenijom o medjusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima.

Poslanica DSS Milica Radović ocenila je da je potvrdjivanje tih ugovora preduslov uspešne borbe protiv ogranizovanog kriminala na regionalnom nivou i da su do sada takvi ugovori ratifikovani sa skoro svim zemljama regiona.

DSS se, kako je navela, zalaže i podržava svaki oblik borbe protiv organizovanog kriminala posebno na regionalnom niovu.

"Ali upozoravam da preterani entuzijazam u uspostavljanju dobrosusedskih odnosa može da nas dovede u situaciju da sutra ovakavu vrstu sporazuma potpisujemo sa Kosovom. To je izvesno na osnovu rada vlade. Bićemo žestoki protivnici toga ali mislim da je takav scenario izvestan", kazala je Radovićeva.

Pogledajte još