Srbiju spasava 570 vrhunskih menadžera

Rukovodioci 570 javnih preduzeća u Srbiji danas žive znatno bolje od svojih kolega iz ”privatnog sektora”, a njihova lagodnost republičku kasu košta 97 miliona evra godišnje.

Ovolike rashode naprave plate 8.242 direktora, pomoćnika, zamenika i savetnika, pa zato iz Unije poslodavaca Srbije traže da se promeni sistem vođenja ovih preduzeća, kako bi oni koji ”nešto zaista proizvode” prestali da kreditiraju gubitaše, pišu "Novosti".

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić kaže da je kritika poslodavaca opravdana, ali da mnogi direktori privatnih firmi imaju ”kratko pamćenje.

- Direktori javnih preduzeća su, nema sumnje, veoma zaštićeni i privilegovani jer im status ne zavisi od uspeha, odnosno neuspeha firme. Oni svakako ne zaslužuju ono što dobijaju, jer je mahom reč o partijskim, a ne stručim pozicijama, a novac troše bahato i raskalašno - kaže on.

Nestručno vođenje javnih preduzeća i nagomilavanje gubitaka, uprkos monopolima koje imaju, dovelo je do toga da je 45 odsto njihove tržišne vrednosti ”pojedeno” u proteklih deset godina.

A za isti novac koji se troši na plate ovih direktora, država bi mogla da angažuje 570 vrhunskih menadžera iz inostranstva sa mesečnim platama od 10.000 evra, pod uslovom da se efikasnim upravljanjem ova preduzeća izvedu iz gubitaka - izračunali su u Uniji poslodavaca.

Boško Savković, generalni sekretar UPS, upozorava da će privreda doživeti potpuni kolaps ako se nastavi sa ovakvim manirima u kojima država ima dvostruke aršine prema firmama kojima gazduje i prema onima u čiji se rad ”ne meša”.

- Svi koji rade u privredi, odnosno realnom sektoru, trgovini, uslugama, posluju sa mnogo većim rizikom - ocenjuje Savković.

Pogledajte još