Švercuju cigarete u mrtvačkim sanducima na kojima piše brokoli

Kako je izjavila direktorka carinske uprave susedne nam Bugarske, Vanja Tanova, sve raširenija pojava je da šverceri prevoze milione pakovanja cigareta kroz ovu zemlju u mrtvačkim sanducima. "Kreativni" šverceri čak iznajmljuju i cele pogrebne povorke kako bi zavarali istražitelje.

Pre dve godine, udeo švercovanih cigareta je iznosio 30%, ali redovne racije su smanjije ovaj procenat na 15%.

U najvećoj raciji u posljednjih osam godina u Sofiji, zaplenjeno je 25 miliona pakovanja cigaretama, kao i četiri nova mrtvačka sanduka na kojima je pisalo da sadrže brokoli. Veruje se da su cigarete stigle iz Dubaija, a porez na promet za tu količinu ove robe bi iznosio 1,8 miliona evra.

Najveći broj pušača je u Grčkoj i Bugarskoj gde je čak 44% od 7,4 miliona stanovnika puši. U zadnje dve godine potražnja za švercovanim cigaretama se znatno povećala nakon regulative EU.

S obzirom na povećanje cene cigareta u Srbiji, da li i nas opet čeka scenario šverca ove robe? Možda baš u mrtvačkim sanducima... U svakom slučaju, sve veći broj ljudi je počeo da svoju potrebu za nikotinom zadovoljava na pijačnim tezgama gde je sve masovnija pojava prodavaca duvana.

A DA PROBATE OVO: Saveti za sve koji ostavljaju pušenje

Pogledajte još