Ustavni sud odlučio: SNP Naši nastavlja da živi!

Ustavni sud Srbije je u sredu odbacio predlog republičkog tužilaštva da se zabrani rad udruženja građana "Srpski narodni pokret 1389" iz Beograda i "SNP Naši" iz Aranđelovca. Na sajtu suda je objavljeno da je sud odbacio i predlog da se zabrani rad udruženja građana "SNP Naši 1389".

Sud je analizom programa i aktivnosti tih udruženja utvrdio da u konkretnom slučaju nisu ispunjeni Ustavom propisani uslovi za zabranu rada "SNP 1389" i "SNP Naši" i da nije potvrđena osnovanost tvrdnje Republičkog tužilaštva da ta udruženja ugrožavaju ustavni poredak.

Stoga je, kako je navedeno, sud stanovišta da je meru zabrane moguće izreći tek kada se pouzdano utvrdi da sve prethodno preduzete mere nadležnih državnih organa nisu sprečile kontinuirano delovanje udruženja i njegovih aktivnosti usmerenih na ostvarenje Ustavom zabranjenih ciljeva.

Republičko tužilaštvo je u aprilu od Ustavnog suda zatražilo zabranu registrovane organizacije SNP 1389 koju predstavlja Miša Vacić, i zabranu neregistrovanih organizacija SNP Naši iz Aranđelovca i SNP Naši 1389. Kao razlog za to tužilaštvo je navelo da je delovanje tih organizacija usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje Ustavom zajamčenih prava i izazivanje nacionalne, verske, rasne i seksualne mržnje i diskriminacije.

BEOGRAD, 14. novembra 2012. (Beta)

Pogledajte još