Đilas preko Tijanića raspolaže reklamnim vremenom na RTS-u

0

Direktor RTS-a Aleksandar Tijanić je po odluci poverenika za informacije od javnog značaja morao da plati dve kazne, jednu od 20.000 dinara i jednu od 180.000 dinara, jer je medijska kuća koju vodi uporno odbijala da Savetu za borbu protiv korupcije dostavi tražene ugovore o poslovnoj saradnji s nezavisnim produkcijama, pa i firmama Dragana Đilasa.

Uz napomneu da je Tijanić kaznu platio od para građana Srbije, „Kurir“ piše da je Tijanićevo poslovanje označeno kao najveća državna tajna, a cilj je da se sakrije da je gradonačelnik preko svojih firmi od RTS dobio ekskluzivno pravo da raspolaže ukupnim reklamnim vremenom.

Poverenik za informacije od javnog značaja je po žalbi Saveta naložio RTS da obavesti to telo da li je u posedu traženog dokumenta i, ukoliko njime raspolaže, da ga dostavi. Traženi su ugovori o proizvodnji programa koje je RTS zaključio s nezavisnim produkcijskim kućama tokom 2007, 2008, 2009. i 2010. godine, ugovori o poslovnoj saradnji zaključeni u periodu od 2005. do 2010. godine sa Bačkom eparhijom, preduzećima „Komunis“, „Sat medija grup“, „Imoušn prodakšn“, firmom „Film i ton“, kao i sa „Medija pro“ – navodi se u odgovoru kancelarije poverenika. Dodaje se da je poverenik u tom predmetu izrekao dve novčane kazne RTS u iznosu od 200.000 dinara.

U predstavci Ujedinjenih televizijskih eksperata navodi se da RTS poverava poslove nezavisnim produkcijama u netransparentnoj proceduri, što izaziva sumnju da pojedine interesne grupe ostvaruju finansijsku korist čija se vrednost meri desetinama miliona evra. Jednom godišnje se raspisuju konkursi za izbor programa nezavisnih produkcija, ali rezultati tih konkursa se ne saopštavaju – navodi se u izveštaju Saveta.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.