Ministarstvu naloženo da dostavi tražene informacije

BEOGRAD, 15. novembra 2012. (Beta) - Služba poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti naložila je Ministarstvu odbrane da Novinskoj agenciji Beta dostavi sve tražene informacije koje se tiču remonta lovačkih aviona Mig-29 Vojske Srbije.

Služba poverenika je poništila ranije rešenje Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane kojim se odbacuje zahtev agencije Beta za pristup informacijama koje se tiču poslova remonta Migova 29 iz 2007. i 2008. godine.

Ministarstvu je naloženo da Beti dostavi informacije o tome koliko je koštao remont tih aviona, koliko su avioni proveli u vazduhu nakon opšte opravke, koliko su od tada proveli u sistemu PVO i koliko je novih pilota obučeno za letenje na tom tipu aviona.

"Prvostepeni organ, osim što je uopšteno naveo da bi odavanjem traženih informacija mogle nastupiti teške posledice po bezbednost države i gradjana, nije dao razloge o tome koje bi to i kakve teške posledice po bezbednost države i gradjana mogle nastupiti omogućavanjem pristupa traženim informacijama", navodi se.

Poverenik je zaključio da tražene informacije nisu takvog karaktera da bi bile isključene iz slobodnog pristupa na osnovu zakona.

Pogledajte još