Zaduživanje bilo nužno

BEOGRAD, 15. novembra 2012. (Beta) - Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Nikola Fabris ocenio je u četvrtak da je novo zaduživanje države kroz emisiju evroobveznica bilo nužno i iznudjeno, ali je istakao da je dobijena vrlo povoljna kamatna stopa.

"To je nešto što se nije moglo izbeći. Sa druge strane, ostvarena kamatna stopa je izuzetno povoljna i verovatno je bila bolja nego što su bila očekivanja Ministarstva finansija i bilo koga u Srbiji", rekao je Fabris agenciji Beta.

Vlada Srbije je u sredu prodala emisiju evroobveznica za 750 miliona dolara, čime je, kako je saopštilo Ministarstvo finansija, unapred obezbedjeno redovno finansiranje države za prvu polovinu sledeće godine. Te petogodišnje obveznice su prodate sa prinosom od 5,45 odsto (godišnje) i kamatnom stopom (kuponom) od 5,25 odsto.

Fabris je napomenuo da bi se, s obzirom na to da je emisija evroobveznica u dolarima, trebalo razmišljati o tome da se možda uradi "hedžing" (zaštita konverzijom u drugu valutu), imajući u vidu nepredvidljivost kursa dolara u narednom periodu.

On je napomenuo da svaka emisija evroobveznica znači novo i dodatno zaduživanje, što, kako je rekao, svakako nije dobro, iako je bilo nužno.

Pogledajte još