Film Pijeta otvara Festival autorskog filma

BEOGRAD, 15. novembra 2012. (Beta) - Festival autorskog filma (FAF) biće održan u Beogradu od 28. novembra do 5. decembra, a manifestaciju će otvoriti pobednik Venecijanskog festivala, kultni film reditelja Kim Ki-Duka "Pijeta", najavili su organizatori.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare u četvrtak, u glavnom festivalskom programu biće prikazano 19 ostvarenja, dok će 12 filmova biti u takmičarskoj konkurenciji za glavnu nagradu Gran pri "Aleksandar Saša Petrović".

Predsednik Saveta festivala reditelj Srdan Golubović rekao je da će na festivalu biti prikazani kvalitetni filmovi raznovrsnih žanrova i autora, od umetničke do nezavisne američke produkcije, koji su na brojnim svetskim festivalima osvojili značajne nagrade.

Umetnički direktor festivala Srdjan Vučinić rekao je da u glavnom programu ove godine neće biti domaćih filmova, uglavnom zbog toga što su reditelji usredsredjeni na druge medjunarodne takmičarske festivale, dok su neka ostvarenja već imala premijere.

U glavnom festivalskom programu biće prikazan dobitnik Zlatnog medveda na festivalu u Berlinu italijanski film "Cezar mora umreti" reditelja Paola i Vitorija Tavijanija, kao i filmovi "Tabu", "Sedam dana u Havani", "Sveti motori", "Misterija", "Lorens u svakom slučaju".

Biće prikazani i filmovi "Zveri južnih divljina", "Iza brda", "Raj: Ljubav" i "Raj: Vera", "Kalup", "Posle mraka svetlost", "Studio zvuka Berberian", "U magli", "Bob Vilson režira 'Život i smrt Marine Abramović", "Golicijus i Pelikansko društvo", "Svi u našoj porodici" i "Ništa još niste videli".

Predsednik žirija FAF-a ove godine je argentinski reditelj Pablo Djordjeli, prošlogodišnji dobitnik Gran prija "Aleksandar Saša Petrović" i nagrade za najbolji debitantski film na filmskom festivalu u Kanu.

Pogledajte još