Izrael prekida bombardovanje tokom posete premijera Egipta?

Neimenovani izraelski zvaničnik rekao je da bi Izrael to uradio ako bi i palestinski pokret Hamas prekinuo vatru tokom kratkog boravka egipatskog zvaničnika u Gazi.

Nije jasno da li bi to moglo da znači da se Izrael nada da će obustava napada dovesti do šireg primirja, ili je pristao na prekid vatre samo kao gest dobre volje prema Egiptu.

Izraelske vazduhoplovne snage pokrenule su u sredu ofanzivu protiv ekstremista iz Gaze, koji su sledećeg dana ispalili skoro 150 raketa na jevrejsku državu, a u tim napadima je ubijeno troje ljudi, a rakete su pale i na južne obode Tel Aviva.

U ofanzivi Izraela, kao odgovoru na raketne napade palestinskih ekstremista, do sada je poginulo 19 osoba, medju kojima petoro dece, a ranjeno više od 100 Palestinaca.

Izrael je u četvrtak počeo da pomera trupe i tenkove ka pojasu Gaze i da šalje vojne pozive rezervistima, zbog moguće kopnene ofanzive na tu palestinsku teritoriju.

Izraelski premijer Netanjahu upozorio je da operacija u Gazi može da bude znatno proširena i da će Izrael nastaviti da sprovodi sve akcije neophodne za odbranu svog naroda.

JERUSALIM, 16. novembra 2012. (Beta-AP)

Pogledajte još