Jugoslav Ćosić: Vučićević se nudio Spasojeviću!

Jugoslav Ćosić, novinar B92 i predsednik Nadzornog odbora Muzeja savremene umetnosti se u intervjuu "Blicu", u kome je izneo svoje viđenje trenutnih društveno-političkih prilika, osvrnuo i na aktuelno stanje u srpskim medijima, kritikujući, pre svega Demokratsku stranku:

"Što se tiče medija, Srbija je danas blizu moje zamišljene tačke krajnjeg propadanja. Nekim važnim odlukama DS je duboko ponizila sve profesionalne medije i novinare u zemlji. Verujem i mnoge građane koji su joj verovali. Jedna od takvih odluka, bila je da na čelu RTS-a zadrži a potom i reizabere čoveka koji je bio medijska bejzbol palica u političkoj likvidaciji njenog bivšeg predsednika, a pritom je, leta prethodnog u julskom životu, bio ministar i Nigar-kalfa Mirjane Marković. A u kasnijoj reinkarnaciji isto to samo u kabinetu Vojislava Koštunice. E da pogađamo ko je za njega danas “pravi državnik”. Te suprotnosti može da pomiri samo neko sa moralom paramecijuma. E, danas vidim da najprofesionalnijim i najboljim medijima u zemlji, sa mačem u ruci koji su im dali nova vlast i neki biznis titani, sude najveći medijski kriminalci".

Objašnjavajući ko su to "medijski kriminalci", Ćosić je pojedine kolege nazvao pseudo-novinarima koji rade za pseudo-medije kao poslušnici moćnih gazda. U tom kontekstu je posebno aludirao na glavnog i odgovornog urednika lista "Informer" Dragana Vučićevića:

"... Prava metafora ovih teza je glavni urednik dnevnih pseudo-novina Informer. Taj čovek danas sudi medijima u Srbiji, pljuje po televiziji B92, napada Insajder i njegove novinare-najbolje novinare u zemlji, a pri tom je pokušao da ukrade ime Insajder za svoju pseudo-novinu. Napada i druge medije, zapravo najprofesionalnije i najbolje u Srbiji. Radi se o čoveku koji je pred ubistvo Zorana Đinđića, telefonom, razgovarao i pregovarao sa Dušanom Spasojevićem Šiptarom o tome koliko će ga ovaj platiti za svaki tekst koji napiše i objavi protiv Đinđića. Poslodavac mu je, dakle, bio vođa zemunskog klana. Na telefonskoj tezgi su bile cifre: 1000 Evra, 1500 evra... Ovi razgovori snimani su, tajno, u sklopu istrage o zemunskom klanu. Snimke tih prisluškivanih razgovora čulo je više ljudi iz tadašnjeg državnog vrha, tužilaštva i policije. Neki od njih su i danas u državnim organima. Taj čovek je kasnije, kao kolumnista Press-a, bio u službi Miškovića, tadašnjeg i sadašnjeg vlasnika te novine. O tome kako lako menja gazde možda treba da razmisle njegovi današnji poslodavci.", zaključio je Ćosić.

Pogledajte još