Na ivici rata: Izrael mobiliše 16.000 rezervista!

Većina rezervista, koji se mobilišu, služi u inženjerskim jednicama, preneli su izraelski mediji. Inženjerci bi mogli da igraju vitalnu ulogu u svakoj kopnenoj operaciji u pojasu Gaze, jer će omogućiti oklopnim vozilima da pređu preko granice.

Do sada su se izraelski napadi na palestinsku teritoriju sastojala od vazdušnih udara na ciljeve ekstremista, prevenstveno rampe za ispaljivanje raketa. Operacija je, međutim, počela ciljanim ubistvom komandira vojnog krila Hamasa Ahmeda al Džabarija u sredu.

Parlamentarni odbor za spoljnu politiku i odbranu sinoć je jednoglasno odobrio regrutaciju do 30.000 rezervista nakon zahteva izraelškog ministra odbrane Ehuda Baraka.

Izrael šalje jasnu poruku terorističkim organizacijama u Gazi da se ometanje života na jugu neće nastaviti, navedeno je u saopšteneju odbora, uz aluziju na učestalo raketiranje juga Izraela, gde živi oko milion stanovnika.

Egipatski premijer Hišam Kandil osudio je danas, tokom kratke posete pojasu Gaze, izraelske napade na to palestinsku teritoriju, označivši ih katastrofom. Kandil je posetio bolnicu i razgovarao s palestinskim zvaničnicima, rekavši da agresija Izraela mora prestati, najavivši da će Kairo pokušati da obezbedi prekid vatre.

"Egipat neće štedeti napora da zaustavi agresiju i da postigne prekid vatre"
, rekao je Kandil u palestinskoj bolnici. Tokom njegove posete nastavljeni su sukobi na granici Izraela i pojasa Gaze, prenosi Rojters.

Najmanje 12 raketa i mina palo je na jug Izraela iz pojasa Gaze kutros tokom posete egipatskog premijera Hišama  Kandila toj palestinskoj teritoriji, navode izraelski mediji.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pristao je prethodno da prestanu vazdušni udari tokom te tročasovne posete, pod uslovom da se zaustavi i raketiranje iz Gaze. Izraelska vojska je danas porekla da je izvodila napade na pojas Gaze tokom posete egipatskog premijera Hišama Kandila toj palestinskoj teritoriji.

Spekulisalo se i da bi Kandil možda mogao da pokuša da posreduje prekidu vatre. Međutim, izvori bliski Hamasu navode da je izraelska vojska odgovorila na raketnu vatru vazdušnim udarom na sever pojasa Gaze, u kome su poginula dva Palestinca. Uz to je gađana i kuća komandira Hamasa na jugu pojas Gaze.

Netanijahuov portparol Ofir Gendelman napisao je na Tviteru da "Hamas ne poštuje posetu egipatskog premijera Gazi i krši privremeni prekid vatre na koji je Izrael pristao tokom posete.

Premijer iz Hamasa Ismail Hanije, koji se, kako tvrdi izraelska strana, krio od "ciljanog ubistva" komandira vojnog krila Hamasa Ahmeda al Džabarija u sredu, javno je pozdravio Kandila danas i pratio ga tokom posete bolnici u Gazi. Hanije se obratio okupljenima, pohvalivši posetu egipatskog premijera koju je označio "porukom okupataru".

Egipat je odmah posle ubistva Džabarija u izraelskom vazdušnom udaru opozvao svog ambasadora u Tel Avivu i pozvao izraelskog ambasadora u Kairu na razgovor da izrazi protest.

(Tanjug)

Pogledajte još