Da li vredi štedeti u Srbiji?

Štednja građana Srbije u bankama dostigla je 8 milijardi evra i za prethodnih nekoliko godina koliko Srbija grca pod teretom krize suma koja se nalazi na štednim računima konstantno se uvećavala. “Kako, odakle novac?” – najčešće je postavljeno pitanje. Odgovor je jednostavan, štednja raste jer se građani, očekujući možda još goru finansijsku situaciju, uzdržavaju od kupovine.

Međutim, ma koliko da se štedi nekako uvek nedostaje novca u kućnom budžetu pa se s obzirom na opštu nemaštinu postavlja pitanje da li je uopšte moguće staviti novac na štednu knjižicu i koliko ta štednja vredi?

Ma koliko to ironično, satirično ili paradoksalno zvučalo pravi odgovor na ovo pitanje je: Da!

Da bi to i u praksi pokazali, portal Kamatica.com je početkom meseca pokrenuo nagradni konkurs “ŠTEDI, ZNAŠ DA VREDI” koji ima za cilj da promoviše vrednosti štednje. Konkurs se sastoji iz tri nagradne kategorije u kojima svi zainteresovani mogu da se takmiče na:

1. Konkursu za najstariju štednu knjižicu,
2. Konkursu za najinteresantniju fotografiju štedne knjižice i
3. Konkursu za najzanimljiviju priču o štednji.

Imajući u vidu realne okolnosti na tržištu i ne baš dobru percepciju štednje u bankama u široj javnosti, očekivanja nisu bila velika. Međutim, dosadašnji rezultati nagradnog konkursa “ŠTEDI ZNAŠ DA VREDI” su pozitivno iznenadili organizatore. Kratak pregled više od 120 učesnika, fotografija koje su poslali, iznosa na štednim knjižicama i priča o tome šta ih je motivisalo na štednju, govori o tome da štednju, niko nije posmatrao kao brzu zaradu već kao mogućnost da se malim iznosima za dugi vremenski rok finansiraju neke važne životne odluke.

U prilog tome verovatno ide i činjenica da je jedna od takmičarki svojom štednjom dugom 18 godina platila školovanje, dok je druga učesnica na konkursu upravo svojom ušteđevinom platila troškove
svadbe.

U slamaricama građana Srbije ima 3-4 milijarde evra, a u proseku svaka porodica u svom šteku ima maksimalno 500 evra.

Procene kažu da se u slamaricama srpskih porodica nalazi bar polovina od onog iznosa koliko građani čuvaju na računima u bankama. Okvirno, to je nekih 3-4 milijarde evra koje se nalaze u fiokama, čarapama, u madracima, (ne)pročitanim knjigama... Iako je suma u bruto iznosu mala, razlog zašto se taj novac čuva u kući je, kažu stručnjaci, taj što su u pitanju mali iznosi. Prosečna porodica u svom šteku ima maksimalno 500 evra.

Ali ma koliko ta štednja bila mala, portal Kamatica smatra da građani ne treba da budu obeshrabreni već da pokažu da su naučili lekciju starijih generacija da se štednja malih iznosa na dugi rok pretvori u značajnu svotu.

Zbog toga, pobednika u kategoriji za najstariju štednu knjižicu nagradiće novom štednom knjižiciom Alpha banke. Ova banka će vlasniku koji poseduje najstariju štednu knjižicu pokloniti i depozit od 500 evra, oročen na 6 meseci sa kamatnom stopom koja je jednaka broju godina te najstarije štedne knjižice.

Kreativce, koji zanimljviim fotografijama pokažu koliko za njih znači štednja, nagradiće mobilnim telefonom i “štek” pripaid paketom kompanije Vip mobile, a najbolja priča o štednji biće nagrađena štednim paketom.

Prijava traje do 26. novembra. Fotografijama svoje štedne knjižice možete konkurisati putem stranice portala http://www.kamatica.com/stedi-znas-da-vredi.

Pogledajte još