Ukinuti blokadu Kosova u medjunarodnim institucijama

NOVI SAD, 18. novembra 2012. (Beta) - Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm izjavio je u nedelju da napredak u dijalogu izmedju Srbije i Kosova mora biti "čvrst i nepovratan", kako bi Srbija dobila zeleno svetlo za datum početka pregovora o članstvu s Evropskom unijom.

Vilhelm je za novosadski Dnevnik rekao da od Srbije niko ne traži da prizna nezavisnost Kosova, ali da traži normalizaciju odnosa i odustajanje Srbije od blokade članstva Kosova u medjunarodnim institucijama.

On je kazao da će Nemačka i dalje insistirati da Srbija ukine svoje paralelne institucije na severu Kosova. "To se u prvom redu odnosi na povlačenje srpskih parapolicijskih i parasudskih organa sa severa", poručio je nemački ambasador.

Vilhelm je rekao da Ahtisarijev plan predvidja široku autonomiju kada su u pitanju lokalna samouprava, kultura, obrazovanje, i ocenio da su to pogodnosti koje bi tamošnja srpska zajednica u potpunosti trebalo da iskoristi.

On je ocenio da izmedju Srbije i Vojvodine ne postoje ozbiljniji konflikti i izrazio nadu da će u Beogradu biti sluha za rešavanje problema finansiranja pokrajine.

Pogledajte još