Molitva za žrtve Oluje

0

Povodom oslobađajuće presude Haškog tribunala hrvatskim generalima Ante Gotovini i Mladenu Markaču u beogradskoj Crkvi svetog Marka i banjalučkom hramu Svete Trojice održani pomeni srpskim žrtvama stradalim u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja".

U Višegradu su istim povodom zapaljene sveće na Trgu palih boraca, piše na sajtu RTS-a.

Okupljeni građani su palili sveće za žrtve akcije Oluja, koje su, kažu, oslobađanjem hrvatskih generala, ubijene drugi put.

Vladika Atanasije Rakita je u besedi rekao da je današnja molitva za upokojenje žrtava, ali i za istinu koja je ubijena u Hagu.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, koji je prisustvovao parastosu, ocenio je da je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima sramotna i da ne daje odgovor ko je odgovoran za stradanje Srba u Hrvatskoj. On je dodao da danas nema ni jednog građanina srpske nacionalnosti niti građanina Srbije koji nema isti komentar na presudu, osim da je to, kako je naveo, „verovatno jedna od najvećih sramota u istoriji čovečanstva“.

Da podsetimo, u „Oluji“ je, prema podacima dokumentacionog centra Veritas, poginulo ili nestalo više od dve hiljade ljudi, od čega su 1.192 bili civili. Za četiri dana, hrvatska vojska i policija proterale su više od 250 hiljada Srba.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.