Dan sećanja na žrtve saobraćajnih nesreća

BEOGRAD, 18. novembra 2012. (Beta) - Medjunarodni dan sećanja na žrtve saobraćajnih nesreća obeležen je u nedelju na beogradskom Ušću sadnjom platana u znak sećanja na stradale u udesima u ovoj godini i emitovanjem promotivnih spotova u tržnom centru "Usće".

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanovcih pozvao je sve gradjane da odaju počast onima koji su stradali na putevima.

"Pored stotina hiljada gradjana kojima su u saobraćaju poginuli najbliži, nema danas na žalost nijednog gradjanina Srbije kome nije stradao komšija, kolega, drugar, rodjak i zato se setimo svih žrtava saobraćajnih nezgoda, ali ne zaboravimo da već sutra žrtva može postati svako od nas" istakao je u pisanom saopštenju Okanovcih.

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja apelovali su na drzavne organe da preduzmu sve neophodne mere kako bi se smanjio broj nezgoda na putevima, a na gradjane da poštuju saobraćajne propise.

U prvih deset meseci ove godine u Srbiji se dogodilo više od 31.000 saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo 577 ljudi, a povredjeno je oko 15.000, podaci su Agencije za bezbednost saobraćaja.

Organizacija Ujedinjenih nacija je 26. oktobra 2005. godine usvojila rezoluciju kojom je pozvala države članice da svaku treću nedelju novembra utvrde kao Medjunarodni dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

Pogledajte još