Erste banka kreditira srpsku privredu sa 50 miliona evra

BEOGRAD, 19. novembra 2012. (Beta) - Erste banka u Srbiji saopštila je u ponedeljak da je sa Evropskom investicionom bankom (EIB) potpisala ugovor o kreditnoj liniji od 50 miliona evra namenjenoj finansiranju srpske privrede.

Kako se navodi u saopštenju Erste banke, iz tih sredstava odobravaće se dugoročni investicioni krediti prvenstveno malim i srednjim preduzećima, ali mogu da ih koristite i velika preduzeća koja imaju do 3.000 zaposlenih, kao i lokalne samouprave.

Kamatne stope kod pozajmica iz nove kreditne linije od 50 miliona evra biće za najmanje pola procentnog poena niže od standardnog nivoa za dugoročne investicione kredite.

"Erste banka se uz ta sredstva EIB pridružuje naporima za pokretanje novog investicionog ciklusa u Srbiji. Očekujemo da će svih 50 miliona evra biti plasirano klijentima do sredine naredne godine", izjavio je predsednik Izvršnog odobra Erste banke Slavko Carić.

Carić je pozvao mala i srednja preduzeća koja imaju investicione projekte da iskoriste priliku za povoljno finansiranje.

To je, navodi se u saopštenju, druga po redu kreditna linija Erste banke u saradnji sa EIB. Prethodna je bila 2010. godine u visini od 25 miliona evra.

Pogledajte još