Gusari uzbunili Savet bezbednosti UN

Gusarenje je pre nekoliko vekova postalo prvi priznati medjunarodni zločin protiv čovečnosti. Ono je, medjutim, poslednjih godina metastaziralo širom sveta, a naročito kod obala Somalije, u Gvinejskom zalivu kod Zapadne Afrike i u jugoistočnoj Aziji.

Debatu, održanu u ponedeljak pred Savetom bezbednosti, sazvao je predsednik tog tela, ambasador Indije Hardip Sing Puri, čija zemlja ima mnogo mornara koje su moderni gusari oteli i traže za njih otkup. Pri tome, sedam odsto svih mornara na svetu čine Indijci.

Medjunarodni pomorski biro sa sedištem u Kuala Lumpuru koji prati gusarske aktivnosti izvestio je o 252 piratska napada širom sveta u ovoj godini, zaključno sa oktobrom. U tom mesecu, devet brodova sa 154 mornara bilo je oteto kod Somalije i za njih je tražen otkup.

Zbog pojačanih gusarskih aktivnosti, medjunarodna flota ratnih brodova patrolira problematičnim vodama, pa se na zahteve vlade u Somaliji čak pokreću kopneni napadi na somalijska sela i luke za koje se sumnja da skrivaju gusare.

Savet bezbednosti UN je 2008. godine dao medjunarodnim snagama ova šira ovlašćenja i u medjuvremenu ih je obnovio.

UJEDINJENE NACIJE, 19. novembra 2012. (Beta-AP)

Pogledajte još