Predstavljena monografija o Ružici Sokić

BEOGRAD, 19. novembra 2012. (Beta) - Monografija o glumici Ružici Sokić, dobitnici nagrade "Dobričin prsten" za životno delo za 2011. godinu, predstavljena je u ponedeljak u beogradskom Ateljeu 212.

Teatrolog Zoran Jovanović koji je priredio monografiju kazao je da je na raspolaganju imao bogat materijal.

"Ovo je treća knjiga koju pišem o Ružici Sokić kao glumici. Monografija predstavlja zbir njenih znakova pored puta", rekao je Jovanović.

Jovanović je istakao da je posebnu paznju prilikom izrade monografije posvetio glumičinim monodramama. "Ružica je glumica domaćeg pisca. Ova knjiga nije samo monografija o Ružici nego je i freska našeg požorišta", kazao je Jovanović.

Dramaturg Radomir Putnik naglasio je da je Ružica Sokić, glumeći žene sa margine koje uvek nose klicu optimizma u sebi, uspela da spoji trivijalno i uzvišeno.

Ružica Šokić ostvarila je više od 300 uloga na pozorištu i filmu. Dobitnica je više nagrada za glumačko dostignuće poput nagrade "Pavle Vujisić", "Zlatne arene" festivala u Puli, nagrade "Žanka Stokić".

Monografija o Ružici Sokić objavljena je u izdanju Udruženja dramskih umetnika Srbije i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Pogledajte još