Izrael razmatra primirje, više od 100 ubijenih Palestinaca

JERUSALIM, 20. novembra 2012. (Beta-AFP) - Izraelske vlasti razmatrale su u utorak rano ujutro egipatski predlog o primirju s Hamasom, nekoliko sati pred dolazak mirovne misije UN u Jerusalim i posle šestodnevnog bombardovanja Gaze u kojem je poginulo više od 100 Palestinaca.

S druge strane, američka ambasadorka u UN Suzan Rajs saopštila je sinoć da SAD neće podržati tekst rezolucije Saveta bezbednosti koji, prema oceni Vašingtona, potkopava napore za postizanje prekida vatre u Gazi.

Tekst rezolucije koji je predložio Maroko, poziva na prekid neprijateljstava, a Vašington mu se protivi jer se u njemu ne pominju raketni napadi na Izrael iz pojasa Gaze.

Izraelski državni radio navodi da Izrael najpre želi prekid vatre u trajanju od 24 do 48 sati, kao i da sukobljene strane za to vreme razgovaraju o trajnom primirju. Prema istom izvoru, Izrael bi mogao i da ublaži blokadu pojasa Gaze.

Izraelski mediji izvestili su i da su raketni napadi iz pojasa Gaze na Izrael bili prekinuti u satima pred sastanak kabineta. Ipak, tokom večeri zabeležena su dva raketna napada na oblast Eškol u kojima nije bilo povredjenih. Još pet raketa palo je u oblasti Beševa, a sirene za uzbunu oglasile su se na nekoliko lokacija na jugu Izraela.

Izraelski predsednik Šimon Peres optužio je Iran da podstiče Palestince da nastave raketne napade, umesto da pregovaraju o prekidu vatre.

Lider Hamasa Haled Mešal kazao je u Kairu, gde vodi razgovore sa egipatskim vlastima u okviru posredovanja u sukobu, da postoji mogućnost za postizanje dogovora o primirju, ali i dodao da je za to neophodan prekid blokade pojasa Gaze.

U izraelskim napadima na Gazu u ponedeljak je ubijeno 32 ljudi, čime je broj ubijenih Palestinaca od početka ofanzive prošle srede dostigao 109.

Izraelske vlasti danima pominju mogućnost da krenu u kopnenu ofanzivu, zbog čega je generalni sekretar UN Ban Ki-mun sinoć doputovao u Kairo, nakon čega će posetiti Izrael i palestinske teritorije i razgovarati sa Netanjahuom i palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Pogledajte još