Privrednici za lakše otpuštanje radnika

BEOGRAD, 20. novembra 2012. (Beta) - Predstavnici privrednika u Srbiji založili su se u utorak za izmene zakona o radu koji će omogućiti lakše otpuštanje, dok je premijer Ivica Dačić ocenio da novi zakon treba da uvaži legitimne interese i zaposlenih i poslodavaca.

Na konferenciji "Prvo prolazno vreme - 100 dana nove Vlade" održanoj u Beogradu, predsednik poslovnog udruženja Poslodavac Miodrag Kostić ocenio je da postojeći Zakon o radu veoma komplikuje proceduru otpuštanja radnika i više vodi računa o zaposlenom koji treba da dobije otkaz, nego o onome koji treba da ostane da radi.

Kostić je ocenio da u zemljama u razvoju radno zakondavstvo treba da bude mnogo fleksibilnije i kao primer naveo države jugoistočne Azije koje se ubrzano razvijaju.

On je dodao da za privlačenje stranih investicija nije dovoljno samo smanjiti porez, obezbediti infrastrukturu i političku stabilnost već da je potrebno omogućiti i lakse otpuštanje i zapošljavanje radnika.

Premijer Dačić prihvatio je sugestiju da zakon o radu mora da bude promenjen, ali je dodao da budući sadržaj tog akta treba da bude dogovoren izmedju radnika i poslodavaca.

"Hoću da radnici u Srbiji imaju ista prava kao i u zemljama iz kojih dolaze investitori, ako već ne mogu da imaju iste plate", rekao je Dačić.

Pogledajte još