Tehničke teškoće ne opravdavaju kašnjenje

ATINA/BEOGRAD, 21. novembra 2012. (Beta) - Grčki premijer Antonis Samaras ocenio je u sredu da tehničke teškoće "ne opravdavaju bilo kakvo kašnjenje" deblokade finasijske pomoći toj zemlji.

U izjavi koju je prenela ambasada Grčke u Srbiji povodom noćašnjeg neuspeha ministara zemalja evrozone da postignu dogovor o deblokadi finansijske pomoći Grčkoj, Samaras je naveo da je njegova zemlja "uradila ono što je trebalo i ono što se obavezala da će uraditi", a da su njeni partneri, zajedno sa MMF-om, "dužni takodje da urade ono što su preuzeli na sebe".

Ministri finansija 17 zemalja članica evrozone nisu noćas uspeli da postignu sporazum kojim se otvara put za deblokiranje zajma od 31,5 milijardi evra, kao i zamrznute tranše prethodnog kredita finansijske pomoći.

Sastanak ministara evrozone prekinut je posle više od 11 sati pregovora da bi se omogućilo da se "odvijaju tehnički radovi u vezi nekih elemenata paketa pomoći", saopštila je tim povodom Evrogrupa.

Šef Evrogrupre Žan-Klod Junker rekao je da je "malo razočaran" ali je i ocenio da bi bilo moguće postignuti sporazum kada se ministri ponovo sastanu u ponedeljak, 26. novembra.

Pogledajte još