Planeta Zemlja na dlanu i u realnom vremenu

Instaliranjem dve kamere (jedne srednje, druge visoke rezulocije), na Ruskom segmetuMeđunarodne svemirske stanice, Urthecast će moći da emituje 24-časovni (non-stop) video prikaz naše planete, i to gotovo u realnom vremenu. Obzirom da se Stanica okreće oko Zemlje 15,7 puta dnevno, znači da postoji dovoljno prilika za pogled na planetu sa svih strana.
Kamera srednje rezolucije će obezbediti širokougaonu sliku (koja se proteže na 45 km –18-feet per pixel). Druga kamera, visoke rezolucije (3-feet per pixel), obezbediće video zapis od 3.25 frejmova po sekundi, što je rezolucija približna ili bolja od one koju sada nudiGoogle Earth. Zajedno, kamere će korisnicima omogućiti da vide mnoge objekte na zemlji, kao i same ljude.

Urthecast - Web platforma izgledaće kao miks Google Eartha i Youtubea (banalno: video vezija današnjih mapa). Takođe će postojati mogućnost manipulisanja, kao što je skrol, zumiranje, pretraga, download, premotavanje snimaka i sl. a biće i kompatibilna sa sajtovima društvenih medija Facebook, Twitter i dr.
Ova zaista jedinstvena platforma imaće veliki značaj, a sigurno će izazvati i ogromno interesovanje ljudi, obzirom da će biti dostupna svim korisnicima interneta.

  • Omogućiće jedinstvenu i moćnu perspektivu svetskim medijima, koji prate značajne međunarodne događaje i vesti, kao što je npr. bila havarija nuklearne elektrane Fukušima u Japanu, udar velikog uragana Sendi na istočnu obalu Amerike ili ustanci i ratovi koji se nažalost događaju neretko i danas.
  • Pružiće studentima, istraživačima, naučnicima mogućnost istraživanja u svojim oblastima, način i “alat” koji nije viđen do danas.
  • Otključaće ljudsku kreativnost. Korisnici će moći na neverovatan način da prate događaje u svetu, kao što su npr. sportska takmičenja.
  • Nastaće nova stanovišta i zaključci, vezani za životnu sredinu, nakon sagledavanja iz nove perspektive, posledice zemljotresa, poplava, vulkana, suša.

Svakako u saradnji sa mnogim drugim platformama i programerima, nastaće mnogo novih zanimljivih i zabavnih aplikacija. Svim korisnicima interneta i smatrphonea, UrtheCast će biti dostupan u prvoj polovini 2013-te godine.

Izvor: TehnoGrad.rs

Pogledajte još