Amerikanci danas slave Dan zahvalnosti! Zašto?

Dan zahvalnosti (Thanksgiving) je porodični praznik koji se obeležava u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i u susednoj Kanadi, pa čak i u holandskom gradu Lajdenu, na ostrvu Granada i u zapadnoafričkoj državi Liberiji.

Kako Amerikanci Dan zahvalnosti obeležavaju svakog četvrtog četvrtka u novembru, ovaj za SAD veliki nacionalni praznik pada danas, 22. novembra. Kanađani su već proslavili svoj Dan zahvalnosti koji tradicionalno pada drugog ponedeljka u oktobru.

Osim po filmovima kojima se radnja vrti oko ovog velikog (u filmovima obično haotičnog) okupljanja porodice za zajedničkom trpezom i, naravno, velikoj punjenoj ćurki sa prelivom (turkey gravy), pitanje koliko ljudi van severnoameričkog kontinenta (mada i stanovnika istog) zapravo zna istorijsku pozadinu ovog praznika. Evo nekoliko zanimljivosti da budete najpametniji u društvu... ili možda najomraženiji amerikanofil?!

SAZNAJ: Obama "pomilovao" dve ćurke na Dan zahvalnosti

Tokom istorije na Dan zahvalnosti se izražavala zahvalnost Bogu zbog dobre žetve, dok je danas praznik prilagođen modernom dobu, te svi koji slave izražavaju poštovanje Bogu, porodici, prijateljima i zahvalnost za sva materijalna dobra.

Kako ekipa South Parka vidi Dan zahvalnosti?

Prvi Dan zahvalnosti - mesto za debatu

Podaci o prvom proslavljanju Dana zahvalnosti su veoma neopouzdani. Jedni smatraju da je to bilo 1621. godine u gradu Plimut (država Masačusets), mada postoje čak i podaci koji kao prvi datum obeležavanja smatraju 8. septembar 1565. i to u mestu Sveti Avgustin na Floridi.

Pravilo da se slavi svakog četvrtog četvrtka u novembru ozvaničeno je 1941. godine zakonom koji je potpisao predsednik Teodor Ruzvelt.

Ono što je sigurno jeste da se ovaj raskošni praznik kada se porodice, obično raštrkane po svim krajevima SAD, okupljaju u porodičnoj kući u kontinuitetu slavi od kada je 1789. na preporuku predsednika Džordža Vašingtona.

Ko su "pilgrims"?

Sigurno ste nebrojeno puta videli na filmovima predstave koje deca u školama pripremaju za ovaj praznik rekreirajući scene susreta engleskih doseljenika i starosedeoca Indijanaca. Ako se pitate na koga misle kada kažu "pilgrims" (hodočasnici), evo objašnjenja...

(old_image)

Jedna romatnična, druga krvava stranica istorije

Američki Indijanci su se pokazali kao izuzetni domaćini u Novom svetu, ali posle toga gosti i nisu pokazali preveliku zahvalnost... To je istorija SAD koju znate, a i nije previše u duhu jednog pozitivnog praznika kakav je Dan zahvalnosti koji slavu zajednicu zajedničkih kultura.

Stanovnici SAD-a veruju u priču koja datire od jednog davnog, hladnog dana jeseni 1621. godine, kada je od stotinu engleskih doseljenika njih 46-oro jedva preživelo svoju prvu zimu u Novom svetu. U tim teškim trenucima pripadnici plemena američkih Indijanaca Vampanoag u državi Masačusets ih je primilo na večeru gde su sa njima podelili plodove svoje žetve. Tada se na trpezi, navodno, našla i ćurka. Ovi engleski doseljenici koji su sebe radi uspostavljanja jednakosti nazvali "pilgrims" (hodočasnici) ne bi preživeli da ih Indijanci nisu naučili veštinama preživljanja, od lova i ribolova do obrađivanja zemlje i skupljanja plodova.

Praznik odmaranja i kalorija

Svi Amerikanci s nestrpljenjem očekuju Dan zahvalnosti kako bi se odmorili od posla i proveli trenutke sa celom porodicom. Običaj većine porodica je da se sva deca okupe kod roditelja za trpezom na kojoj je neizostavna punjena ćurka sa prelivom i druge đakonije.

"Obratili" smo se "američkoj majci varjače" - Marti Stjuart i podelićemo sa vama recept za jednu varijantu pripremanja ćurke za Dan zahvalnosti sa javorovim sirupom i neizostavnim prelivom.

Recept Marte Stjuart za punjenu ćurku glaziranu javorovim sirupom

1 veća ćurka
1/2 pakovanja neposoljenog, mekog putera unsalted butter, softened
1 1/2 šolji pileće supe c
1 1/2 šolje čistog javorovog sirupa
Prethodno pripremljeno biljno punjenje (mešavina belog luka, kockica tost hleba i krekera, celera i prešuna prženog na puteru, mleku uz dodatak belog vina)
So, biber i mešavina biljnih začina za meso

(old_image)

Zagrejte rernu na 220 stepeni. Obrišite ćurku ubrusima i prebacite je u tepsiju. Sve to zajedno neka sat vremena postoji na sobnoj temperaturi. Napuniti ćurku prethodno pripremljenim punjenjem. Namazati ćurku puterom, posoliti i pobiberiti je. Smanjiti temperaturu rerne na 180 stepeni i peći 45 minuta pokrivenu alu folijom. Povremeno premazujte ćurku sokovima koje meso pusti. Ako tečnost ispari, dodati malo vode.

Dok se ćurka peče pripremajte glazuru od javorovog sirupa tako što ćete ga proključati u maloj šerpi. Postepeno smanjujte temperatu i krčkajte dok se količina ne smanji na otprilike 3/4 šolje.

Kada skinete alu foliju sa ćurke, premažite je prelivom od javorovog sirupa i nastavite da pečete još 30 minuta, ali nepokrivenu.

Ispečenu ćurku izvadite na oval, a preostali javorov sirup pomešajte sa sokovima koje je ćurka pustila i onda tom mešavinom premažite ćurku.

Pogledajte još