Zašto je Biljana Srbljanović odustala od nastavka "Otvorenih vrata"?

Bojana Maljević je na svom Twitter profilu objavila saopštenje sopstvene producentske kuće "Monte Royal Pictures" o razlozima "rastanka" sa Biljanom Srbljanović. Osim saopštenje dodala je i svoj lični komentar:

"A te besmislice oko "sputavanja autorske slobode, kreativnosti i td...." neću ni da komentarišem. Otvorena vrata su na slobodi nastala. Takođe, preskočiću neistinitu besmislicu da je izvršen politički uticaj da BS ne piše Otvorena vrata. Nije postojao nikakav uticaj ni za vreme Miloševićevog režima, a kamoli danas. "

Povodom izjava Biljane Srbljanović na društvenim mrežama Monte Royal Pictures objavio je saopštenje (Portal Nadlanu.com ga u celosti prenosi):

"Povodom pitanja medija o izjavama Biljane Srbljanović na društvenim mrežama, a u cilju sagledavanje pune istine, imamo da izjavimo sledeće:

Doprinos Biljane Srbljanović i Miloša Bikovića u uspehu serije Otvorena Vrata svakako je veliki, Biljana je pisala 12 a Miloš režirao 18 epizoda, od ukupno 34. Ostale epizode pisalo je još 12 pisaca a režiralo 6 reditelja, koji su radili samostalno. Svi autori preneli su sva prava na producenta, kako je i običaj u poslu.

Miloš i Biljana napisali su divan koncept nastavka za novih 16 epizoda kroz karakterizaciju likova. Postignut je dogovor oko honorara i ostalih uslova koje su tražili. Međutim, nismo se usaglasili oko dinamike posle (pisanja scenarija), kao i oko nekih neophodnih procesa u svakoj produkciji (pisanje sinopsisa i sl.). Dakle,nismo postigli dogovor oko toga kako taj kreativni tim treba da funkcioniše da bi se serija raealizovala na vreme. A odgovornost posla je uvek na producentima, u ovom slučaju TV PRVA i MONTE ROYAL PICTURES.

Pošto su odlučili da ne pišu scenarije, potpisali smo novi ugovor na osnovu kog će biti potpisani na špici kao kreatori serije Otvorena Vrata, a za svih 16 planiranih epozova već su dobili svoje honorare u celosti.

Produkciji je žao što je njihova odluka bila ovakva. Za njih dvoje vrta će uvek biti otvorena ako se predomisle. Do tada smo dali šansu nekim starim autorima (Puzić, Lekić, Lalić, Skerlić...) ali i mnogim novim već potvrđenim mladim piscima - koji zaslužuju šansu isto kao i mlada Biljana '94. Njih ćemo ovih dana posebno najaviti.

Dramaturg cele serije je iskusni "doktor za tekst" Vladimir Andrić. Reditelj 8 epizoda viće Radivoje Raša Andrić, a priključiće mu se drugi takođe odlični reditelji. Glavna glumačka ekipa ostala je ista: Trivalić, Diklić, Gutović, Đuričko, Cvijanović, Maljević i Sofija Jović uz "pojačanja" koja će sigurno iznenaditi i obradovati publiku."

Pogledajte još