Usvojene izmene Carinskog zakona

Izmenama tog zakona, za koje je glasalo 126 poslanika, predvidjeno je ukidanje obračunavanja zatezne kamate konformnim metodom na carinski dug koji nije plaćen u propisanom roku.

Ta izmena je predložena jer je Ustavni sud Srbije 12. jula 2012. presudio da obračun kamata "primenom konformne metode" nije u saglasnosti sa Ustavom.

Pošto je u Carinskom zakonu bila propisana primena konformnog metoda zateznih kamata, izmenama tog zakona predvidjeno je da se iznos manje naplaćene carine kamata obračunava i plaća primenom prostog interesnog računa od sto, kojim se dobija manja kamata. Novi obračun kameta počeće da se pirmenjuje od 1. januara 2013.

Zbog uskladjivanja tog zakona sa Zakonom o budžetskom sistemu u delu koji kaže da institucije kao što je Uprava carina ne može da ima samostalne prihode, utvrdjeno je da prihodi Uprave carina na osnovu taksi i dažbina postaju deo državnog budžeta.

Izmenama zakona utvrdjeno je smanjenje rokova za čuvanje carinskih isprava i rokova za obaveštavanje dužnika sa pet na tri godine.

Pogledajte još