Izložba sa koje se političarima šalju SMS poruke

PRAG, 22. novembra 2012. (Beta) - Češki umetnici iz alternativne grupe Ztohoven objavili su na novoj izlozbi "Kartografija nade" privatne brojeve telefona poslanika i najviših čeških zvaničnika, počev od predsednika Češke Vaclava Klausa.

Na njihov poziv posetiocima da se ne plaše i da pošalju političarima SMS o tome šta zaista misle, Česi su se odazvali drugačije nego što su umetnici očekivali i neke političare od od srede uveče, kada je izlozba otvorena, anonimno bombarduju najvulgarnijim mogućim porukama i pretnjama.

Česi bombarduju vulgarnim porukama pre svega ministra finansija Miroslava Kalouseka, koji u vladi zastupa politiku radikalne štednje, povećanje poreza na dodatu vrednost i budžetskih rezova.

"Većina SMS poruka je puna vlugarnosti i ne može da se objavi", rekao je u četvrtak ministar Kalousek za internet portal dnevnika Lidove novini i citirao neke u kojima mu anonimno prete da će mu zapaliti kuću i obesiti ga zajedno s decom.

"Nemam nameru da menjam broj telefona. Zašto bih. Da opet neka bitanga ukrade broj telefona i objavi ga. To su jadnici", kazao je Kalousek.

U Galeriji DOX u Pragu izložba "Kartografija nade" predstavlja nastavak projekta te kontroverzne češke umetničke grupe nazvan "Moralna reforma".

Pogledajte još