Obama "pomilovao" dve ćurke na Dan zahvalnosti

Obama, koji se upravo vratio sa turneje po Aziji, pomilovao je ćurke po imenu Kobler i Gobler (Šeprtlja i Žderonja), na svečanosti u ružičnjaku Bele kuće.

Kako prenosi AFP, obe ptice imaju 19 nedelja i teške su 18 kilograma.

Umesto da završe na prazničnoj trpezi, Kobler i Gobler će ostatak života provesti mirno u Maunt Vernonu, u Virdžiniji, na imanju koje je pripadalo prvom američkom predsedniku Džordžu Vašingtonu, a koje je sada nacionalna znamenitost.

Imena ćurki su izabrana na osnovu predloga đaka osnovnih škola, a po prvi put ove godine Amerikanci su bili u prilici da izaberu ptice koje će biti pomilovane glasanjem na fesjbuk stranici Bele kuće.

Tradicija "pomilovanja" ćurki uvedena je u doba predsednika Džona Kenedija.

Dan zahvalnosti se u SAD slavi još od 17. veka kao praznik u čast zajednice različitih kultura. Proslavlja se četvrtog četvrtka u novembru, uz pečenu ćurku i puno hrane.

SAZNAJ SVE O: Danu zahvalnosti

Ovogodišnje pomilovanje ćurki praćeno je kritikama organizacije za zaštitu životinja PETA koja je pozvala Obamu da prekine sa ovom tradicijom.

"Njome se omalovažava činjenica da će 46 miliona plemenitih, inteligentnih ptica biti zaklano i prikazuje američkog predsednika kao kakvog poslovnog partnera industrije ćurećeg mesa", ističe se u poruci PETA.

"Ćurkama ne treba pomilovanje. One nisu ni za šta krive, osim što su rođene u svetu predrasuda", zaključuju aktivisti za zaštitu životinja.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još