Privatnost na udaru: "Beneton" špijunira srpske lopove kamerama u očima lutaka

Kamere u očima lutaka se u "Benetonovim" prodavnicama širom sveta ugrađuju kako bi se pratile navike potrošača. Međutim u Srbiji je situacija nešto drugačija. Naime, u "Benetonu Srbija" godišnje se ukrade od 10 do 15 odsto garderobe, što je šteta koja se meri milionima evra, te se kamere u očima lutaka ugrađuju upravo iz tih razloga, prenosi "24 sata".

Petar Cvijić, direktor razvoja u toj kompaniji, kaže za "24 sata" da u Srbiji nije potrebno da se prate navike potrošača , jer se kroz centralni servis vidi šta građani kupuju.

- Stavili smo nadzor zbog ogromnih krađa. Iako je garderoba zaštićena takerom koji je zakačen na svaki komad garderobe da ne bi mogli da iznose iz radnje robu koju nisu platili, kupci uđu u kabinu i prosto ga iseku - kaže Cvijić.

Najmanje se, kaže, krade u Beogradu, a najviše u Čačku i Užicu.

- Povećali smo nadzor, jer krađe prave problem i zaposlenima, koji treba da nadoknade taj gubitak iz svog džepa - navodi Cvijić.

U Benetonovim radnjama u svetu kamere kod prolaznika identifikuju godine, pol i rasu, zaključuje "24 sata". Ali, eto, u Srbiji je situacija nešto drugačija.

Da li je ovaj potez "Benetona" ugrožavanje privatnosi većine potrošača ili ipak nešto što je neophodno?

Pogledajte još