Predlog o promeni statusa Petrovaradinske tvrdjave

NOVI SAD, 22. novembra 2012. (Beta) - Studija o proglašenju Petrovaradinske tvrdjave za kulturno dobro od izuzetnog značaja biće predata republičkom Zavodu za zaštitu spomenika kulture, najavili su u četvrtak predstavnici Grada.

Kako je rečeno na predstavljanju te studije, Novi Sad očekuje da u narednom periodu tvrdjava dobije status koji zaslužuje, odnosno da bude proglašena za spomenik od izuzetnog značaja.

Predsednik Skupštine Novog Sada Siniša Sević najavio je da će elaborat nakon ocene Zavoda za zaštitu spomenika biti predat Ministarstvu kulture, kako bi se na dnevnom redu Skupštine Srbije što pre našao predlog o promeni kategorije Petrovaradinske tvrdjave.

Prema njegovim rečima, elaborat su tri godine radili stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, a studija je podeljena na tri dela u sedam knjiga.

"Cilj nam je da se Petrovaradinskoj tvrdjavi omogući najviši stepen zaštite, da se ona uredi i sačuva i da u jednom trenutku možemo da konkurišemo za listu Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija UNESCO", kazao je Sević.

Petrovaradinska tvrdjava trenutno ima status spomenika kulture od velikog značaja, a promenom kategorije dobila bi dobila nacionalni značaj.

Pogledajte još