Nacionalni teatar proslavio 144 godine rada

BEOGRAD, 22. novembra 2012. (Beta) - Narodno pozorište u Beogradu proslavilo je u četvrtak 144. godišnjicu i Dan nacionalnog teatra 22. novembar, programom pod nazivom "Pogled u budućnost" i dodelom godišnjih nagrada za umetnička ostvarenja i doprinos u radu te kuće.

Vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić rekao je na svečanosti da taj teatar u stalnoj postavi ima vrhunske umetnike i stručnjake i da sa tog aspekta ne mora da brine za svoju egzistenciju, ali da uz privilegije snosi i dodatnu odgovornost.

Savić je pozvao Ministarstvo kulture da preispita obavezu o uključivanju sopstvenih prihoda svih budžetskih korisnika u republički budžet, ocenivši da prihodi Narodnog pozorišta služe da se dodatno poboljša kvalitet predstava i unapredi rad teatra.

Podsetivši da naredne godine predstoji proslava 145. godišnjice Narodnog pozorišta, Savić je ocenio da nacionalni teatar očekuje ozbiljan posao koji uključuje osavremenjavanje i unutrašnju reorganizaciju te kuće.

Povodom Dana Narodnog pozorišta glumcu Igoru Djordjeviću uručena je nagrada "Raša Plaović" za ulogu Stavrogina u predstavi "Zli dusi" po romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, a za najbolju predstavu u sezoni 2011/2012. proglašen je komad V. Šekspirqa "Henri Šesti" u režiji Nikite Milivojevića.

Za najbolja premijerna umetnička ostvarenja u repertoaru Narodnog pozorišta u protekloj sezoni nagrade su dobili glumci Dušanka Glid Sojanović i Nebojša Kundačina, dramaturg Ivana Dimić, operski pevač Janko Sinadinović i solisti baleta Jovan Veselinović i Dejan Kolarov.

Pogledajte još