Svaka treća žena žrtva nekog oblika nasilja

BEOGRAD, 23. novembra 2012. (Beta) - Svaka treća žena u svetu pretrpela je neki oblik nasilja, a u Srbiji je svaka druga žena pretrpela fizičko, psihičko, ekonomsko ili seksualno nasilje, saopšteno je na Nacionalnoj konferenciji "Borba protiv nasilja u porodici, šta dalje?".

Državna sekretarka Ministarstva rada zapošljavanja i socijalne politike Stana Božović rekla je na toj konferenciji da se u Srbiji najčešće beleži porodično nasilje, te da je ono u 90 odsto fizičko, a u 78 odsto psihičko.

"Najčešće, u 78 odsto slučajeva, nasilnik je ženin partner, u devet odsto - to je sin, a u 4,2 odsto slučajeva ćerka", dodala je Stana Božović.

Ona je navela da je prošle godine ubijeno 46 žena, koje su bile žrtve nasilja, a smrt njih 27 je direktna posledica nasilja u porodici.

Prvi sekretar ambasade Norveške u Srbiji Roger Jorgensen je rekao da je svaka treća žena u svetu žrtva nasilja i da je rešavanje tog problema prioritet na globalnom nivou.

Istraživanje sprovedeno u centralnoj Srbiji pokazalo je da je svaka druga žena odnosno 54,2 odsto njih bilo tokom svog života izloženo nekoj vrsti nasilja.

Prema podacima resornog ministarstva, najviše je rasprostranjeno psihičko nasilje - 46,1 odsto, zatim istovremeno psihičko i fizičko nasilje sa 17,3 odsto, pa fizičko, ekonomsko i psihičko - 12 odsto i psihičko i ekonomsko - osam odsto.

Pogledajte još