Obeleženo pola veka raketnih jedinica

BEOGRAD, 23. novembra 2012. (Beta) - Pripadnici 250. raketne brigade PVO Vojske Srbije obeležili su u petak pola veka postojanja te jedinice defileom na Vojnoj akademiji i prikazom modernizovanih raketnih sistema "Neva" i "Kub" koji se koriste u njenim divizionima.

Komandant jedinice, brigadni general Duško Žarković rekao je na svečanosti da pripadnici 250. raketne brigade tokom 50 godina s ponosom slede reči prvog komandanta jedinice, pukovnika Stevana Roglića.

Žarković je naveo da je Roglić prilikom formiranja jedinice rekao da "istorija 250. raketnog puka treba da bude ispisana naporima i požrtvovanim radom vojnika i starešina" i da "ona predstavlja njihov život, delo i ponos na istoriju koja treba da posluži stvaranju tradicija na kojima će se vaspitavati mlade starešine".

Prva jedinica naoružana raketnim sistemom PVO u bivšoj Jugoslaviji formirana je 24. novembra 1962. godine, kao 250. raketni puk. To je bila prva jedinica koja je primila raketni sistem "Dvina", u to vreme najsavremeniji sistem PVO iz Sovjetskog Saveza, i koja je služila za odbranu Beograda i okoline.

Nakon što su 1980. godine u sastav jedinice ušli divizioni raketnog sistema "Neva", 250. raketni puk je primenovan u rang brigade.

Sadašnja 250. raketna brigada PVO Vojske Srbije oformljena je 26. aprila 2007. godine, od delova nekadašnje 250. brigade i ljudi i tehnike iz 230, 240. i 310. samohodnog raketnog puka iz Niša, Novog Sada i Kragujevca.

Pogledajte još