Nova era u DS: Dragan Đilas danas postaje predsednik

Za funkciju predsednika DS kandidovali su se dosadašnji zamenik predsednika stranke i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović.

Za sedam potpredsednika DS kandidovali su se: Nataša Vučković, Jovan Marković, Vesna Martinović, Dejan Nikolić, Bojan Pajtić, Miodrag Rakić i Goran Ćirić.

Uvodi se i funkcija počasnog predsednika, kao savetodavnog organa stranke, koju će, kako je sam najavio, obavljati njen dosadašnji lider Boris Tadić. Njega na tu funkciju treba da predloži novoizabrani predsednik stranke, prenosi "Blic" pisanje Tanjuga.

Na konačnoj listi kandidata za organe koje će izabrati Skupština DS, jedini kandidat za predsednika Političkog saveta je sadašnji predsednik tog stranačkog tela Dragoljub Mićunović, a kandidati za članove Predsedništva DS po regionima su Milica Delević, Ana Tomanova Makanova, Tamaš Tot, Milovan Mićović, Ivan Jovanović, Slobodan Kocić, Miloš Simonović i Goran Bogdanović. Jedino su za region Smedereva istaknute dve kandidature za funkciju člana Predsedništva DS: Ljubiše Stokića i Bratislava Trifunovića.

Na izbornoj skupštini biraće se i 67 članova Glavnog odbora stranke, kao i članovi Statutarne komisije i Nadzornog odbora stranke.

Stranka će, kako se planira, nakon unutrašnje konsolidacije, reaktivirati resorne odbore, koji će imati jasna ovlašćenja u kadrovskoj politici stranke i biti svojevrsna vlada u senci.

Pred delegatima izborne skupštine naći će se brojne izmene Statuta DS, u koje je Tanjug imao uvid, a jedna od najznačajnijih je uvodjenje obaveznih izbora u stranci u roku od 180 dana nakon održavanja predsedničkih, parlamentarnih ili lokalnih izbora.

Uže Predsedništvo stranke će, prema predloženim izmenama statuta, dobiti neka ovlašćenja koja su do sada pripadala predsedniku stranke, tako da će u budućnosti taj organ pokretati postupke za raspuštanje lokalnih odbora i razrešenje visokih funkcionera stranke, uključujući potpredsednike.

Predsedniku stranke se oduzima pravo da samoinicijativno saziva skupštinu stranke, a ubuduće će to moći da čini isključivo na predlog Predsedništva.

Statutarnim izmenama će biti proširen sastav užeg Predsedništva, koje će imati 14 članova (13 sa pravom glasa), a biće povećan i broj članova Predsedništva.

Pogledajte još