Patrijarh na parastosu: Haški sud skinuo masku sa lica

Patrijarh je na parastosu srpskim žrtvama ratova 90-ih godina u Sabornoj crkvi takođe poručio da Srbija ne treba da ide u Evropu "po svaku cenu" a da može da "očekuje pomoć slovenske braće".
"Ovom presudom Tribunal je skinuo masku sa svoga lica i konačno pokazao da je u pitanju politički sud, lišen osnovnih pravnih i etičkih normi kome je cilj da krivce proglasi nevinima, a nevine žrtve krivcima", rekao je Irinej.

Prema rečima patrijarha, Haški sud je tom odlukom kompromitovao pravo i pravdu, potvrdio da "nije utemeljen na pravnim normama, već na interesima moćnika ovoga sveta i vremena" i objavio "moralni i pravni bankrot".

Poglavar SPC je naveo da se na Haški sud zato može primeniti srpska poslovica "kadija te tuži, kadija ti sudi".

Kako je istakao, po logici haškog suda niko ne odgovara za 200.000 proganih, za spaljene srpske domove i svetinje i hiljade ubijenih, "kao da su Srbi to sami činili".
"Očigledno je da Haški sud prikriva zločine nad Srbima", dodao je patrijarh.

On je poručio da posle presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču Haški sud teško može da zadržvi naziv časnog suda, a da njegovu nepristrastnost osporavaju ne samo Srbija i SPC, već i neke od moćnih zemalja sveta, pa i " neki od poštenih Hravata".

Patrijarh je i ovoga puta pozvao na jedinstvo i naveo da je "naša snaga kao malog naroda u slozi i jedinstvu" i da "podele neće dobro doneti".

On je takođe istakao da Srbija sebe smatra delom Evrope i da je uvek bila deo Evrope, ali da kada bira put "mora se opredeliti i izabrati naš srpski i slovenski put".

Patrijarh je podsetio na reči svetog Save, koji je davno rekao da je Srbija između Evrope, istoka i zapada, i da pripada i jednima i drugima

Poštujemo Evropu, divimo se svemu što je dala, želimo da i dalje budemo sa Evropom, ali ne po cenu da se odričemo naše tradicije, poručio je Irinej i dodao da ako treba da je se odreknemo "hvala na pozivu".
"Ali zato se okrećemo braći, svojoj slovenskoj braći i od njih očekujemo pomoć koju smo uvek dobijali", naveo je patrijarh i istakao da je poruka crkve da "u Evropu ne treba ići po svaku cenu
".

Parastosu su prisustvovali premijer Srbije Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, predsednik skupštine Nebojša Stefanović, kao i ministri, poslanici i predstavnici drugih državnih institucija i brojni građani koji su ispunili ulice ispred i oko Saborne crkve.

Nakon parastosa od crkve je krenula protestna kolona, pod sloganom "Tražimo pravdu i za srpske žrtve".

Kolona ide od Saborne crkve, Ulicom kneza Sime Markovića, Pariskom, Knez Mihailovom, Terazijama, pa Trgom Nikole Pašića do Doma Narodne skupštine.

U Domu Narodne skupštine predstavnici Udruženja izbeglica predaće Stefanoviću zahtev da Skupština Srbije na posebnoj sednici razgovara o poštovanju ljudskih prava izbeglih i usvoji rezoluciju o tome.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta uručiće ispred Doma Narodne skupštine predsedniku Skupštine zahtev za sazivanje posebne sednice parlamenta i Predlog rezolucije o poštovanju ljudskih prava izbeglih i prognanih lica i drugih oštećenih građana iz bivših jugoslovenskih republika.

(Tanjug)

Pogledajte još