Naučnici odgovaraju: Šta se dešava dušom kada čovek umre?

Šta se dešava sa dušom kada čovek umre? Da li postoji neko konačno odredište na koje odlazi duša? Samo su neka od pitanja na koje su odgovarali brojni naučnici u emisiji “Through the Wormhole” na kanalu "Science" čiji domaćin je bio glumac Morgan Friman.

Kako prenosi "The Huffington Post", brojni naučnici koji se bave ljudskom svešću i isustvima bliske smrti uvereni su da su blizu rešavanja ove zagonetke, iako su im stavovi vrlo oprečni.

Kristof Koh, naučnik iz Instituta za izučavanje mozga "Alen" sa svojim kolegama je u stalnoj raspravi oko pitanja da li duša umire zajedno sa čovekom, odnosno njegovim gubitkom svesti. "Gubite sve. Svet više ne postoji za vas. Vaši prijatelji više ne postoje. Vi ne postojite. Sve je izgubljeno", kaže ne baš optimistični Koh.

Jednu od najraširenijih i najkritikovanijih teza na ovu temu potpisuje dr Eben Aleksander za "Newsweek" koji je pod naslovom "Dokaz Raja", pored ostalog, rekao:
- Duboko sam uveren i imam znanja koja potvrđuju da za naše duše postoji jedno prelepo mesto van zemaljske realnosti. To je naša prava realnost koju uvidimo kada napustimo zemlju.

Međutim, njegov kolega, profesor psihijatrije sa Univerziteta u Virdžiniji, Brus Grejson, se ne slaže sa ovim stavom i kaže: "Kada bismo na prvi pogled tumačili iskustva bliske smrti, mogli bismo da primetimo da um ili svets ipak funkcionišu bez fizičkog tela."

Stjuart Hamerof, autor jedne od najkontraverzinijih teorija svesti iz 1996., kanalu "Science" je na ovu temu rekao: "Mislim da bi kvantni pristup svesti, u principu, objasnio zašto smo ovde i šta je naša svrha, kao i da li postoji život posle smrti, reinkarnacija i prisustvo svesti i nakon što nas tela izdaju".

Ipak, verovanje u život duše posle telesne smrti nekako ostaje na svakom pojedincu, zar ne? U šta ti veruješ? Kuda ide naša duša posle smrti?
Tj. veruješ li uopšte u postojanje duše?

Pogledajte još