Region da iskoristi ulazak Hrvatske u EU

ZAGREB, 26. novembra 2012. (Beta) - Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je u ponedeljak u Zagrebu da zemlje regiona koje teže članstvu u EU, mogu da ostvare evropske ambicije koristeći hrvatsko iskustvo i pozitivan zamah koji će biti nastati ulaskom Hrvatske u Uniju, 1. jula 2013.

Posle razgovora sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem, File je ocenio da je Hrvatska na dobrom putu i da je uveren u njenu predanost rešavanju preostalih pitanja iz poslednjeg izveštaja Evropske komisije, prenosi agencija Hina.

"Mislim da je Hrvatska na dobrom putu. Vrlo sam uveren u predanost Hrvatske tome da se posveti preostalim pitanjima koja smo naglasili u poslednjem Sveobuhvatnom izveštaju o monitoringu", rekao je evropski komesar.

Josipović je novinarima preneo da je s Fileom razgovarao o pristupanju Hrvatske Uniji, o zadacima koje treba ds ispuni do ulaska u članstvo, kao i o stanju u regionu i potrebi da se stvori jedna dobra atmosfera.

"Zajednički interes i evropski i hrvatski i celog regiona jeste zalaganje za mir, saradnju i evropejstvo", istakao je Josipović.

Pogledajte još