Neverovatno:Albanski teroristi imaju 15 spomenika u Srbiji

Predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu kaže da se na jugu Srbije ne očekuju nemiri povodom proslave 100 godina albanske državnosti i najavljuje detaljnu istragu povodom postavljanja spomenika bivše Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe u centru Preševa.

- Ne očekujemo ekscese i sukobe. Informacije koje imamo govore da će sve da prođe u najboljem redu - rekao je predsednik ovog tela Zoran Stanković na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Istakao je da država mora da istraži sve o postavljanju spomenika bivše Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe u centru Preševa i da postupi po zakonu ako se utvrde nepravilnosti, javljaju agencije.

- Ako se dokaže da je bilo propusta, odluku će sprovesti nadležni organi. Država nije nemoćna, nego velike probleme prave oni koji hoće da budu jači od zakona kada kažu 'izađite, srušite spomenik', a da prethodno nisu sprovedeni svi zakonski postupci - rekao je Stanković.

Upitan da li su mogući nemiri ako spomenik u Preševu bude srušen, Stanković je odgovorio da mora da se sprovede sve što državni organi odluče i da se zna kako se postupa sa onima koji ne poštuju zakon.

Dodao je da nadležni postupaju po krivičnim i prekršajnim prijavama o postavljanju spomenika, za koji nije dobijena saglasnost niškog Zavoda za zaštitu spomenika, i najavio da od tog zavoda nije tražena saglasnost ni za podizanje spomenika srpskim policajcima.

Stanković je na pitanje da li je u SAD moguće postavljanje spomenika Al Kaidi uzvratio pitanjem da li su negde na svetu, kao u Srbiji, teroristi amnestirani, i podsetio da su doneta dva zakona o amnestiji, 2001. godine i 2002. godine.

Šef Koordinacionog tela je rekao da na jugu Srbije ima 15 spomenika Oslobodilačkoj vojsci Preševa, Bujanovca i Medveđe, a pomenuo je i "spomenike u Vojvodini".

Stanković je kao značajne aktivnosti Koordinacionog tela naveo izgradnju zgrade Ekonomskog fakulteta, površine 1.480 kvadratnih metara, u kojoj će se odvijati nastava od sledeće školske godine, kao i stipendiranje 240 srednjoškolaca koji će dobijati stipendije od 6.000 dinara.

Školu srpskog jezika za Albance, koju finansira Ambasada Velike Britanije, pohađa 310 Albanaca, iako je prvobitno bilo planirano njih 160, a podeljeno je i 40 miliona dinara subvencionisanih kredita malim i srednjim preduzećima.

Pogledajte još