Jovanović: Opasno mešanje crkve u politiku

Predsednik Liberalnodemokratske partije Čedomir Jovanović rekao je, povodom izjave patrijarha Irineja o EU i Kosovu, da crkvi nije mesto u politici. On je rekao da se politikom bave stranke koje na izborima gube i pobeđuju.

"Upravo zbog ugleda i uticaja koji ima, opasno je mešanje svakog pojedinca iz crkve u dešavanja u politici. To je put kojim jedino mogu da izgube svoj kredibilitet, jer crkva ima značajno mesto u društvu koje se vezuje za veru, tradiciju i istoriju našeg naroda", rekao je Jovanović Beti.

On je istakao da nema razumevanje za pozivanje na žrtvovanje života svih građana Srbije, posebno što se to čini bez ikakvog cilja, na isti način kao što je činjeno u prethodnih 20 godina.

"To smo već jednom probali i zato je jasno da će jedina posledica takvih ideja biti početak procesa nestajanja našeg naroda", upozorio je Jovanović.

On je ocenio da je Evropa važna Srbiji, ne kao mesto ka kojem ide kako bi rešila sve svoje probleme, nego kao primer onoga što se želi stvoriti u svojoj zemlji.

"Političari su izabrani da bi zemlju vodili i iz toga proizlazi njihova obaveza da se suprotstave svakoj pogrešnoj ideji, da bi kao društvo uspeli da izbegnemo fatalne posledice kojih je bilo i previše u našoj ne tako dalekoj prošlosti", naveo je lider LDP.

Patrijarh Irinej juče je u Sabornoj crkvi u Beogradu, na parastosu srpskim žrtvama ratova devedesetih godina, koji je organizovala Koalicija udruženja izbeglica, pozvao Srbe na slogu i jedinstvo i na to da podršku traže od Rusije, a da Srbija neće prihvatiti poziv u evropsku zajednicu naroda ukoliko će Srbiju uslovljavati Kosovom.

Pogledajte još