Razgovori Hamasa i Izraela u Egiptu

JERUSALIM, 26. novembra 2012. (Beta-AP) - Predstavnici Izraela i ekstremističkog palestinskog pokreta Hamas počeli su u ponedeljak posredne razgovore u Egiptu s ciljem da uspostave nove odnose posle postizanja primirja kojima su okončani osmodnevni sukobi u pojasu Gaze.

Razgovorima u kojima posreduje Egipat prvi su pregovori otkada je primirje stupilo na snagu u sredu.

Izrael je izveo oko 1.500 vazdušnih napada kako bi okončao raketne napade iz Gaze, dok su Hamas i manja ekstremistička grupa Islamski džihad ispalili sličan broj raketa na teritoriju Izraela.

Najmanje 160 Palestinaca je poginulo, medju kojima više desetina civila, dok je u palestinskim napadima poginulo šest Izraelaca - četiri civila i dva vojnika.

Hamas želi da Izrael ukloni ostatke blokade Gaze uvedene pre pet godina kada je taj pokret preuzeo kontrolu nad tim pojasom od umerenog pokreta Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Iako je Izrael ublažio blokadu, ključna ograničenja na izvoz iz Gaze je i dalje na snazi, kao i unošenje gradjevinskog materijala. Palestinci se nadaju i da će nova islamistička vlada Egipta, koji kontroliše granicu s Gazom, ublažiti njenu kontrolu.

Pogledajte još