Rešavanje problema Kosova biće bolno za Srbiju

Vučić je nakon sastanka sa ministrom odbrane Italije Đampaolom di Paolom rekao novinarima da se svakodnevno unutar vladajuće koalicije vode razgovori oko Kosova i Metohije i da narednih dana očekuje sastanke sa predstavnicima Srba sa severa Kosova i onima koji žive južno od reke Ibar.
"Postoje određene stvari koje je prethodna vlada dogovorila i sada treba da vidimo kako i na koji način da odbranimo naše državne i nacionalne interese, a da možemo da dobijemo povoljniji izveštaj i datum za otpočinjanje pregovora za priključenje EU", izjavio je Vučić.

On je dodao da su naredne dve sedmice veoma važne za Srbiju i najavio susrete na međunarodnom nivou.

Vučić
je rekao da u Srbiju sutra dolazi potpredsednik vlade Ruske federacije Dmitrij Rogozin, da stiže vicekancelar Austrije Mihael Špindeleger, kao i da za nekoliko dana putuje u SAD.
"Tražićemo podršku od zemalja EU, Rusije i SAD. Postoje pitanja i u tehničkim razgovorima koja nisu rešena, a koja su suštinska. Zato će nam biti potrebna podrška za dobijanje mogućnosti za razumno rešenje. Kada se govori o kompromisima, to mora da bude sa obe strane, a ne da se traži samo od Beograda", rekao je Vučić.

Na pitanje novinara koja će biti tema razgovora sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Filipom Rikerom koji se danas nalazi u poseti Beogradu, Vučić nije želeo da iznesi detalje tih razgovora.

Komentarišući najnovije incidente na severu Kosova, Vučić je podsetio da se 29. novembra očekuje presuda Ramušu Haradinaju u Hagu i obeležavanje Dana zastave, državnog praznika povodom 100. godišnjice formiranja države Albanije - Dana zastave.
"Veoma smo zabrinuti i pratimo situaciju. Učinićemo sve i zato imamo ovakve aktivnosti i mnogo toga važnog dogodiće se u narednim sedmicama", rekao je Vučić.

(Tanjug)

Pogledajte još